aspencamping.se – Allt du behöver ha koll på gällande camping.

Tält

När man läser i tidningar som Expressen kan man snabbt se att tältande har blivit mer modernt igen. Man packar med sig tält, sovsäck och annat och så kan man övernatta var som helst. Man behöver inte ta med sig en bil utan man kan cykla eller gå runt med packningen. En husvagn kan inte dras med cykel.

Hur är det att campa i tält?

Att campa i tält är lite mer obekvämt än att bo i husvagn. Man sover på marken innanför en tunn tältduk. Mat lagar man på ett spritkök eller på en campingplats offentliga kök. En tältplats är dock ofta väldigt billig och man kan inte hindras att övernatta i skogen till exempel. Där har man enligt Allemansrätten rätt att övernatta minst en natt så länge man inte stör eller förstör.

Nackdelar med tältet

Tältet har dock vissa nackdelar förutom att vara mer obekvämt. Man har ingen värme och det finns ingen toalett i tältet. Ett tält kan också ta en stund att sätta upp, särskilt om man är ovan. Det kan vara klokt att öva upp- och nerplockning av tältet innan man åker på campingtur.

En annan nackdel med tältet är att det kan komma in vatten om det regnar kraftigt, dessutom blir det svårt att packa ner ett väldigt blött tält.

Vad kostar ett tält?

Tält finns i flera prisklasser, men de är alla billigare än en husvagn. Ett dyrare tält kan kosta omkring 5000 kronor men då är det i regel fler rum, tyget är av bättre kvalitet och tältet tål kraftigare regn. Men om man ska tälta behöver man också sovsäck, liggunderlag och liknande saker. För en familj på fyra personer bör man räkna på att lägga minst 10 000 kronor på en bra och högkvalitativ övernattningsutrustning inklusive tält.

Kan man campa med barn i tält?

I regel är det inga problem att campa i tält med barn. Det är dock bra att säkra upp så de inte kan lämna tältet på egen hand. Ha också med våtservetter, kanske en potta och liknande saker så blöjbyten och toalettbesök kan skötas i tältet under natten.

När ni väljer tält kan det också vara klokt att välja en variant som har ett extra rum. I det kan ni förvara saker samt sköta hygien med mera lite mer privat.