aspencamping.se – Allt du behöver ha koll på gällande camping.

Husvagn och husbil

Det har blivit allt mer populärt att ha en husvagn eller husbil. Med den kan man åka iväg och bo lite vart helst man känner. Man kan ställa sig invid en fin strand, på en skogsväg eller på en camping. Men hur är det att campa med husvagn eller husbil och vilka fördelar finns det?

Att campa med husvagn eller husbil

En husvagn eller husbil kan ställas var som helst, så till vida att man inte står i vägen. Camping bör också vara tillåten. Men man kan till exempel övernatta en natt på fina rastplatser, på vanliga campingplatser, på grusplaner eller utanför någon bekants stuga. I en husbil eller husvagn kan man laga mat, gå på toaletten, duscha och leva i princip ett normalt liv. Det är bara lite mindre yta att leva på.

Tänk på brandrisken

En sak som är bra att tänka på när man bor i en husvagn eller husbil är brandrisken. Hos Brandskyddsföreningen kan man läsa mer om vad som är bra att ha koll på. I husvagnar och husbilar finns mycket brännbart och en liten eldsvåda sprider sig snabbt. Det finns också gas i både husvagnar och husbilar. Gasen är av typen gasol och driver både värme, spis, ugn och kylskåp om man inte är ansluten till el. Den är väldigt lättantändlig och explosiv. Det räcker med en liten läcka och en gnista så kan allt flyga i luften. Det är bra om man lär sig hur gasol luktar om man ska campa. Då märker man snabbt om något inte är som det ska.

Körkortsregler

Om man ska ut och köra med husvagn eller husbil gäller det att ha koll på körkortsreglerna. Många husbilar får köras på ett vanligt B-körkort, men det är få husvagnar som kan köras med samma behörighet. Ska man campa med husvagn måste man kolla maxvikter och annat. Att köra med för tungt ekipage kan bli dyrt, och dessutom kan man förlora körkortet.

Fördelen med att ha en husvagn eller husbil

Det finns flera fördelar med att ha en husvagn eller husbil. Man behöver inte packa ihop och upp lika mycket som om man ska hyra en stuga. Man måste inte krypa på marken som i ett tält och i de flesta husbilar samt husvagnar finns det toalett samt rinnande vatten. Vattnet kommer i regel från en dunk men det går i alla fall att tvätta händerna i. Det går också att laga mat i husvagnen eller husbilen, och man har tillgång till kylskåp.

Har husbilen några nackdelar?

En husbil har en nackdel. Det är att man måste ta med sig hela boendet om man vill åka och titta på något när man är på semester. Med en husvagn kan man bara koppla loss bilen och åka.